Op de staalkaarten die aan onze gordijnen hangen staan altijd de wassymbolen die bestemd zijn voor het gordijn. Diverse gordijnstoffen en transparanten van ons hebben het wassymbool met wastobbe op de kaart staan, wat betekent dat het gordijn zelf gewassen mag worden. Wij zijn echter van mening dat het altijd beter is om het gordijn professioneel te laten reinigen. Een gemiddelde huishoud wasmachine heeft namelijk een trommel van ca. 7kg. De ruimte in die trommel is vrij klein, waardoor het gordijn erin gepropt moet worden waardoor meer kans op kreuk. De professionele trommels zijn groot waardoor het gordijn de ruimte krijgt in de trommel. Ook kan door de jaren heen de trommel van uw wasmachine kleine beschadiging hebben gekregen door bijvoorbeeld de knopen van een spijkerbroek. Dit is voor reguliere was niet erg, maar kan met name bij transparante stoffen halen en beschadigingen in het gordijn veroorzaken.

Maar wat betekent dat wassymbool nu precies? Wij leggen het hieronder voor je uit.


Uitleg wassymbolen:

Dit symbool betekent dat je textiel op een gewoon programma kunt wassen. Het getal adviseert het aantal graden. Kouder wassen mag altijd.

Een wastobbe met één streepje eronder betekent wassen met een anti kreuk-programma. Ook hier geeft getal het aantal graden aan. Kouder wassen mag altijd.

Bij een wastobbe met een kruis mag het textiel niet gewassen worden (ook niet op de hand). Zou je het item willen wassen, dan moet je het naar de stomerij brengen.

Dit wassymbool staat voor de snelle handwas, dat wil zeggen dat je het textiel niet mag laten weken en dat je het met de hand moet wassen. Sommige wasautomaten hebben een speciaal handwasprogramma. Handwassen doe je zo: los wat fijn- of wolwasmiddel op in lauw water, dompel het textiel onder en masseer het sop er zachtjes doorheen. Daarna spoel je het textiel uit in schoon water.


Een driehoek symbool zonder vulling geeft aan dat textiel bleken mogelijk is met elk bleekmiddel, bijvoorbeeld chloorbleekmiddel.

Een driehoek met een kruis er doorheen betekent dat het textiel niet gebleekt mag worden. Je moet het textiel wassen met een wasmiddel voor witte of gekleurde was zonder (zuurstof)bleekmiddel.

Een zwart ingekleurde driehoek met een kruis erdoorheen betekent dat het textiel helemaal niet met bleek in aanraking mag komen.


De wasdroger wordt weergegeven door een vierkant met een rondje erin. De stippen in het rondje geven aan op welke temperatuur de was gedroogd mag worden: één stip voor lage en twee stippen voor hoge temperatuur. Wij vinden het zelf beter om een gordijn niet in een droger te laten drogen. Het gordijn zal er zeker droog uit komen, maar ook met kreuk. Hangend drogen is naar ons idee beter voor het behoud van een mooi gordijn.

Staat er een vierkant met een rondje erin en een kruis erdoorheen, dan mag het niet in de wasdroger.


De puntjes in het strijkijzer verwijzen naar de punten op de regelknop van jouw strijkijzer. Drie puntjes voor heet strijken, twee puntjes voor warm strijken, één puntje voor lauw strijken. Begin altijd met een lagere temperatuur dan op de instructie aangegeven staat, wanneer je een iets ouder strijkijzer gebruikt kan deze namelijk in de jaren een afwijking in temperatuur hebben gekregen. Het kan dus zomaar zijn dat uw strijkijzer warmer wordt dan de aangegeven puntjes.

Een strijkijzer met een kruis erdoorheen betekent dat je het niet mag strijken.


Een rondje met een kruis erdoorheen betekent dat je het niet naar de stomerij mag brengen. Het mag niet chemisch gereinigd worden.

Een rondje met een letter erin zie je altijd in combinatie met het symbool voor niet wassen. Dit betekent dat je het kledingstuk bij de stomerij moet laten reinigen. De letters zijn bestemd voor de stomerij, zij geven aan welk middel gebruikt kan worden.

Deel dit bericht

Facebook
WhatsApp
Email
Pinterest

Bekijk ook onze nieuwste blogs!

Nieuwe collectie gordijnstof morning breeze
Raamdecoratie

Zomerse gordijnen

Wij geven je een aantal tips om tijdens de zomer jouw huis zo comfortabel mogelijk te maken! Ga jij voor een vrolijk kleurtje of neutrale linnen gordijnen?

Lees verder »