Ben je van plan een gordijn aan te schaffen? Dan gaan er heel veel keuzes aan vooraf. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten voor welke kleur en welk materiaal je wilt gaan. Heb je daarin je keuze gemaakt, dan komt het kiezen van gordijnplooien.

Hieronder leggen we uit welke gordijn plooien er allemaal bestaan. We zetten ze voor je op een rijtje, zodat jij je keuze nog gemakkelijke kunt maken.

Enkele plooi

De bekendste is misschien wel de enkele plooi. De enkele plooi is voor elk basis gordijn geschikt.

Enkele plooi

Dubbele plooi

Hier je zie je de dubbele plooi. Ook wel vlinderplooi genoemd. Dit vanwege de uitstraling van de plooi wat lijkt op een vlinder. Verder zegt het woord dubbele plooi het eigenlijk al, de plooi is dubbel geconfectioneerd. Hierdoor krijgt de stof een rijke uitstraling.

dubbele plooi vlinder plooi

Trippleplooi

Ook bestaat er een drie dubbele plooi wat Tripplooi wordt genoemd. Als je hiervoor kiest is de plooi heel mooi aanwezig en krijgt je gordijn meer volume.

tripplooi

Retourplooi

Je ziet hier de retourplooi. Deze plooi lijkt veel op de enkele en dubbele vlinderplooi, maar deze plooi heeft wel een verschil. De retourplooi is één centimeter diep en kan worden gekozen in combinatie met alle plooien behalve met een platte plooi. Houdt er bij het hoofdje rekening mee dat het gordijn vrij onder de rail of roede door moet kunnen bewegen.

retour plooi

Enkele Platte plooi

Platte plooien worden met een zichtbaar stiksel aan de boven- en onderkant van het vleesband plat gestikt.

enkele platte plooi

Dubbele platte plooi

Hier zegt het woord het al. Het is een dubbele platte plooi. De plooi wordt als ware twee keer gevouwen. Dit zorgt voor meer volume bij het gordijn.

dubbele platte plooi

Wave gordijn plooien

We sluiten af met één van de meest favoriete soort plooi op dit moment. Het wave gordijn systeem bestaat uit een speciale rail, voorzien van glijders die aan elkaar gekoppeld zijn met een stukje koord van altijd dezelfde lengte. Door de precieze verdeling van de glijders wordt de stof van de uiteindelijke wave gordijnen in een gelijkmatige golfbeweging gehouden. Op het materiaal ten behoeve van de wave systeem gordijnen wordt een speciaal type band gezet, deze band is relatief stijf en draagt bij aan de moderne valling. De valling van de wave plooi gordijnen vertonen enige overeenkomst met de gordijnen geconfectioneerd met inslagringen, zonder het nadeel dat bij elk gebruik het gordijn opnieuw gefatsoeneerd moet worden.

Deel dit bericht

Facebook
WhatsApp
Email
Pinterest

Bekijk ook onze nieuwste blogs!