Harmolan garen
Bewust & ecologische keuze
Het gebruik van harmolan garen is een bewuste, ecologische keuze. Het is een duurzaam materiaal met een lage ecologische voetafdruk en sterke prestaties!
Ecological
Harmolan kan tot 10 keer worden gerecycled. Met een gemiddelde levenscyclus van 100 jaar, is het de meest duurzame kunstmatige vezel die er is.
Voor het produceren van harmolan-vezels is geen water nodig. Door lagere productietemperaturen verminderen we ook ons energieverbruik en door geen PFC-chemicaliën te gebruiken, beperken we onze impact op het milieu op dagelijkse basis.
Met Harmolan hebben we minder grondstof nodig om meer stof te produceren. Harmolan is de enige vezel ter wereld die lichter is dan water. En toch zorgt het volumineuze karakter voor een stof met meer body en perfecte dekking.
100 % lokale productie
We hechten veel waarde aan 100% lokale productie. Al onze Harmolan-garens worden geproduceerd in fabrieken in België, de VS en India. Dit voorkomt import van externe leveranciers, maar maakt ook transport tussen onze hubs overbodig en ondersteunt lokale banen en welzijn.
Performance
- Harmolan is inherent antistatisch. Omdat het vele schadelijke stoffen afstoot.
- Gemakkelijk schoon te maken: Harmolan stoffen nemen geen water op en zijn van nature vuilafstotend, sneldrogend en wasbaar.
- De stoffen kunnen in een mum van tijd worden schoongemaakt met bleek. Met dank aan Harmolan’s uitstekende kleurechtheid en sterkte, is dit niet schadelijk voor de kleuren van de stof.
- De vezel is bestand tegen chemicaliën, schimmels en bacteriën.
Cozy
Harmolan heeft de laagste thermische geleidbaarheid van alle natuurlijke en synthetische vezels. Het reguleert temperatuur uitzonderlijk goed. Harmolan- stoffen voelen behaaglijk en comfortabel aan.
Vivalife grondstoffen
Vivalife-gordijnstoffen zijn kindvriendelijk, feestvriendelijk, vlekvriendelijk en milieuvriendelijk, maar hoe maken we ze precies zo?
Wij zijn er trots op dat we de garens voor onze Vivalife-stoffen dicht bij huis maken. In een extrusiefabriek produceert ons verticaal geïntegreerde bedrijf garens van olefinevezels, bekend om hun vlek- en waterafstotendheid, kleurechtheid en milieuvriendelijkheid. Met Vivalife hebben we een upcycled interieurstof gemaakt van tweederangs plastic dat 100% recyclebaar is.
Olefin, een kunststofpolymeer, wordt tot garens gesponnen door middel van garenextrusie. De basis, een wit polypropyleenpoeder, wordt verwerkt tot pellets/korrels. Om de vezels hun kleur te geven, wordt tijdens het extruderen direct kleurstof aan het polymeer toegevoegd. Op deze manier krijgen de garens een inherente kleur en kunnen we het verven overslaan, een proces dat van nature veel water vereist. Met deze waterbesparing besparen we ongeveer 5000 liter water per 1000 meter geproduceerde garens. Om je een idee te geven: dat staat gelijk aan de hoeveelheid water die je krijgt als je de kraan 14 uur achter elkaar laat draaien.
Het water dat we nodig hebben bij de productie, komt voort uit ons textuurproces. Ze vangen en zuiveren het op in een waterzuiveringsstation en herstellen het daarna in een natuurlijke waterweg in de buurt. Ander afval dat ze produceren, wordt gesorteerd en gerecycled door het naburige bedrijf, dat er nieuwe materialen van maakt voor de auto- en tapijtindustrie.
Olefin-vezels zijn inherent reinigbaar. Ze hebben geen behandeling nodig om er een hoogwaardige stof van te maken. Dit houdt ook in dat ze geen geperfluoreerde verbindingen (PFC) gebruiken om Vivalife zijn typische kenmerken te geven. Bij de productie van stoffen worden vaak PFC-chemicaliën gebruikt om stoffen vlekbestendig te maken, maar het is bewezen dat ze worden opgeslagen in mens, dier en natuur, waar ze een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid en het milieu. Omdat olefine op zichzelf vlekbestendig is, voegen we geen PFC’s toe aan onze Vivalife-stoffen, waardoor ze veilig zijn voor zowel mens als dier.
Dus, hoe maken we onze Vivalife-stoffen precies kind-, feest-, vlek- en milieuvriendelijk? We laten schadelijke chemicaliën buiten beschouwing, we besparen veel water en we richten ons op mensen. We zorgen ervoor dat Vivalife staat voor een volledige levenscyclus en we streven ernaar om dat zo te houden.